Korai tejfogeltávolítás

Korai tejfogeltávolítás alatt azt értjük, ha a tejfogat a megfelelő maradófog várható előtörése előtt 1-1,5 évvel eltávolítjuk. A fogváltás minden fogcsoportra specifikus, más-más életkorban várható. Például a felső szemfogak előtörésére 11 éves korban lehet számítani, viszont a felső metszőfogak már 7-8 évesen előtörnek.

A korai tejfogeltávolítás rengeteg fogszabályozási eltérése okozója, ezért kiemelten figyelni kell a negatív következmények megakadályozására!

Ha egy tejfogat idő előtt távolítunk el, az alábbi problémák merülhetnek fel:

  • a szomszédos fogak a foghiány területére vándorolnak, ezzel a maradófog előtöréséhez szükséges hely beszűkül.
  • A helyhiány miatt a maradófog vagy az állcsontban ragad (felső szemfogaknál nagyon gyakori), vagy rendellenes pozícióban jön elő (felső második kisőrlők a szájpad felé).
  • Több tejfog, különösen tejőrlő eltávolításakor sérül az oldalzóna, tehát csökken a páciens rágóképessége. A rágás intenzitásának csökkenése negatív hatással van az állcsontok fogmedernyúlványának fejlődésére. Emiatt súlyos torlódások alakulhatnak ki, továbbá a rágófogak hiánya miatt súlyos mélyharapás jöhet létre.
Hogy tisztában legyünk azzal, mikor történt gyermekünknél korai tejfoghúzás, leírom a fogváltás ideális menetét:
  • Első nagyőrlő: 6-7 év
  • Nagymetsző: 6-8 év
  • Kismetsző: 7-9 év
  • Szemfog: 10-12 év
  • Első és második kisőrlő: 10-11 év
  • Második nagyőrlő: 12-14 év
  • Harmadik nagyőrlő: 17-21 év

Fontos megjegyezni, hogy ez egyénenként változik, egyeseknél korábban, másoknál később zajlik le a fogváltás.

Mit tehetünk ilyenkor?

A tejfogeltávolítást követően úgynevezett helyfenntartó készülék használatára van szükség! A helyfenntartó lehet rögzített készülék, vagy kivehető fogszabályzó is. A rögzített helyfenntartó egy gyűrűből és az ehhez csatlakozó fém karból áll. A kivehető készülék igazából egy tágítócsavaros lemez, amibe valamilyen helyfenntartó elem van beépítve (legtöbbször a fogszabályozó alap műanyag részét terjesztjük be a foghiány területére, vagy két fém karral a szomszédos fogakat távol tartjuk a foghiánytól). A rögzített előnye, hogy nem igényel szoros kontrollálást, és nem szükséges hozzá a gyermek együttműködése. Hátránya, hogy leeshet a fogról, és ha nem kerül időben visszaragasztásra, akkor már nem fog illeszkedni. A kivehető fogszabályozóba épített helyfenntartó elem előnye, hogy a fogmosást nem nehezíti meg, illetve kevesebb SOS probléma adódhat vele. Hátránya, hogy kooperációt igényel, napi 8-10 órát hordási idő szükséges. Jómagam a kivehető helyfenntartó készülékeket részesítem előnyben, mivel ezekkel a helyfenntartáson túl már el tudok kezdeni egy alap fogszabályozó kezelést is, ezáltal két legyet ütünk egy csapásra.

Copyright © 2020 Dr. Szegedi Levente | Minden jog fenntartva.