Gyermek fogszabályozás

Számomra a fogszabályzás legszebb területe a gyermek fogszabályozás. Az ideális korban elkezdett megfelelő fogszabályzó kezelésekkel hihetetlen átalakulásokon kísérhetem végig kis pácienseim, akik sokszor még nem is realizálják az elért eredmények fontosságát.

A gyermekkori fogszabályozás egyik legnagyobb különbsége a felnőttkori fogszabályzással szemben, hogy aktív csontnövekedés zajlik. Változik az arcforma, az állcsontok szerkezete és az izmok-lágyrészek morfológiája is. Gyerekeknél képesek vagyunk az állcsontnövekedés lefolyásának kontrollálása mellett annak módosítására is.

Hány éves korban lehet elkezdeni a fogszabályozást?

Az Amerikai Orthodontusok Társasága szerint az első fogszabályzó szakorvossal való konzultáció ideális esetben 7 éves korban meg kell történjen. Ekkor legtöbbször korai vegyesfogazati állapot figyelhető meg, mely azt jelenti, hogy már elkezdődött a fogváltás, de még igen sok tejfog található a szájüregben.

Korai vegyesfogazati időszakban az alábbi fogszabályozási eltérések kezelése javasolt:

 1. Oldalsó keresztharapás
  A felső állcsont szűkülete miatt kialakuló kórkép a keresztharapás, melynek kezelése ideális esetben 7-9 éves korban történik. Ebben az életkorban a felső állcsont közepén húzódó csontvarrat (sutura palatina mediana) mentén a teljes állcsont szélesíthető. Legtöbbször hyrax, vagy splint-hyrax készüléket használunk. Az oldalsó keresztharapás – amennyiben nem kezelik időben – nem kívánatos alsó állcsont mozgásokhoz vezet, amelyek a jövőben állkapocsízületi problémákat okozhatnak. A szűk felső állcsont miatt az alsó állcsont növekedése gátolt, így akár Angle II. osztályú eltérés is létrejöhet egy felső állcsont szűkület miatt. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy szűk papucsba (felső állcsont) próbálnák meg beledugni a lábfejünket (alsó állcsont). A szűk felső állcsont beszűkíti a légutakat, amely a szervezet nem megfelelő oxigénellátását eredményezi, ez pedig számos problémát okozhat (alvászavar, koncentrációzavar stb.). A felső állcsont tágítását célzó kezelés hossza kb. 6-8 hónap, mely 2-3 hét aktív tágításból, és 6 hónap helyben tartásból áll. Alternatív készülékek: D-gainer, myofunkcionális trainer, tágítócsavaros lemez
 2. Elülső keresztharapás
  Elülső keresztharapás során az alsó metszőfogak előrébb helyezkednek el, mint a felső metszőfogak. Beszélhetünk 1, vagy akár több metszőfog keresztharapásáról is. Korai korrekciója mindenképp ajánlott. Kényszeres állkapocsízületi helyzet kialakulásához vezethet, továbbá negatívan hat az állcsontnövekedésre is. Lokalizáltan kezeljük rögzített vagy kivehető ferdesík készülékkel. A kezelés hossza kb. 3 hét. Alternatív készülék: D-gainer
 3. Csírahiány
  Szakszóval aplasia, lényege, hogy 1 vagy több fogcsíra nem fejlődik ki, ezáltal a fogívben foghiány figyelhető meg. Legtöbbször a maradó fogazatot érinti, de tejfogaknál is előfordulhat. Gyakori a felső kismetszők, felső-alsó második kisőrlők csírahiánya. Panoráma röntgen készítése után diagnosztizálható. Fontos tudni róla, mert a folyamatban lévő fogváltás megfelelő irányításával a jövőbeli maradó fogazati rögzített készülékes kezelés idejét drasztikusan csökkenthetjük.
 4. Számfeletti fogak
  A számfeletti fogak megzavarhatják a fogváltás menetét, ezért fontos, hogy amennyiben a számfeletti fogak az ép maradó fogak útjában vannak, úgy kerüljenek minél hamarabb eltávolításra. A számfeletti fogak diasthema medianumot, cystát, bizonytalan eredetű fájdalmat okozhatnak, továbbá veszélyeztetik a maradó fogak gyökerének épségét. Panoráma röntgen szükséges a diagnózis felállításához, szükség esetén háromdimenziós CT felvétel is készül.
 5. Nyitottharapás
  Gyermekkori rossz szokások (ujjszopás, cumizás) miatt kialakuló eltérés a nyitottharapás, mely esztétikai hátrányon túl számos problémát okoz. Nehezíti a beszédképzést, ami súlyos esetben szocializációs problémákat okozhat. A táplálék rágása-tépése sokszor kizárólag az oldalsó fogakon történik. Fontos megjegyezni, hogy az adott rossz szokás miatt egy komplex kórkép alakul ki, amelynek általában csak egy része a nyitott harapás. A korai vegyesfogazatban az egyik legfontosabb kezelendő eltérés! Használható készülékek: myofunkcionális trainer, Fränkel IV. készülék, tágítócsavaros lemez, Blue grass
 6. Meziálharapás
  Az előrehelyezett alsó állcsont egészen gyakori, jelentős esztétikai problémát okozó kórkép. Fiatalkorban bizonyos esetekben még kezelhető a felső állcsont előremozgatásával, ám később kizárólag kompenzáció lehetséges, vagy radikális sebészi terápia. A meziálharapás kezelése Delaire maszkkal történik. Alternatív készülék: Fränkel III.

Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy kezelés nem szükséges, úgy javasolt 6 havonta kontrollra járni fogszabályozó szakorvosunkhoz. A legtöbb gyermekkori fogszabályozó kezelés 9-11 éves korban történik. Ekkor végezzük, az úgy nevezett I. fázisú kezeléseket, melyekkel nagyobb eltéréseket igyekszünk korrigálni a majdani rögzített fogszabályzós terápia előtt.

9-11 éves korban késői vegyesfogazati stádium figyelhető meg, tehát még vannak tejfogak, de már sok maradófog előtört, a fogváltás aktív. Nagyon fontos, hogy ebben az életkorban a gyerkőcök fejlődése, növekedése megindul. A növekedési csúcsot lányok 11-12, a fiúk 12-13 éves kor körül érjük el. Ilyenkor számos, súlyos fogszabályzási eltérés is kezelhető, és a későbbi kompenzációs kezelések elkerülhetők. Ideális végeredményre törekszünk.

Milyen eltéréseket kezelünk késői vegyesfogazati stádiumban?

 1. Disztálharapás
  A hátrahelyezett alsó állcsont gyermekkorban nagy sikerrel kezelhető. Olyan, funkcionális fogszabályzóknak nevezett, bimaxilláris kivehető fogszabályozó készülékeket (pl.: twin-block) alkalmazunk, melyek az alsó állcsontot egy elülső pozícióban rögzítik. A különböző készülékek hordási ideje eltérő, ám végeredményében mind az alsó állcsont ízületi fejecsének, illetve szárának növekedését serkentik, ezáltal a disztálharapás javítható, vagy akár teljesen megoldható. Később elkerülhető a radikális rögzített fogszabályzós kezelés (extrém kompenzáció, fogeltávolítással járó kezelés, teljes felső fogív hátravitellel járó kezelés, sebészi kezelés stb.) Fontos, hogy a kezelés időzítése tökéletes legyen, és az oldalsó teleröntgenen megállapított csontérettség megfelelő szakaszában történjen!
 2. Meziálharapás
  Az előrehelyezett alsó állcsont egészen gyakori, jelentős esztétikai problémát okozó kórkép. Fiatalkorban még kezelhető a felső állcsont előremozgatásával, ám később kizárólag kompenzáció lehetséges, vagy radikális sebészi terápia. A meziálharapás kezelése Delaire maszkkal történik. Ideális esetben korai vegyesfogazatban végezzük.
 3. Oldalsó keresztharapás
  Amennyiben az oldalsó keresztharapás kezelésére nem került sor 7-9 éves kor között, úgy késői vegyesfogazatban még mindig van lehetőségünk hyrax készülékkel orvosolni a problémát. Az esetek 95%-ában a középső csontvarrat még nyitott állapotban van. Számos esetben javaslunk olyan speciális tágító készüléket, mely közvetlen a felső állcsontban is elhorgonyzásra, rögzítésre kerül. Ezeket hybrid-hyraxnak nevezzük, mert egyrészt a fogakon, másrészt az állcsontban is rögzül. Hogyan? Fogszabályozási miniimplantátumok segítségével. Mivel a készülék által leadott erő nem csak a fogakra hat, hanem közvetlenül a felső állcsontra is, így még későbbi életkorban is elérhető a csontvarrat megnyílása, ezáltal pedig effektív, csontos alapú felső állcsont tágítás. Alternatív készülékek: D-gainer, myofunkcionális trainer, tágítócsavaros lemez
 4. Nyitottharapás
  Gyermekkori rossz szokások miatt kialakuló eltérése a nyitottharapás, mely esztétikai hátrányon túl sok problémát okoz. Nehezíti a beszédképzést, ami súlyos esetben szocializációs problémákat okozhat. A táplálék rágása-tépése sokszor kizárólag az oldalsó fogakon történik. Fontos megjegyezni, hogy az adott rossz szokás miatt egy komplex kórkép alakul ki, amelynek általában csak egy része a nyitott harapás. Használható készülékek: myofunkcionális trainer, Fränkel IV. készülék, tágítócsavaros lemez, Blue grass
 5. Torlódás
  Késői vegyesfogazatban lehetőség nyílik a fogtorlódások kezelésére a fogváltás irányításán át. Lényege, hogy az oldalsó tejfogak (tej szemfog, tej első és második őrlőfog) által a fogívben elfoglalt hely 2,5mm-rel nagyobb, mint a helyükön előtörő maradófogak (szemfog, első és második kisőrlő fog) által igényelt hely. Amennyiben ezt a „Leeway space”-nek nevezett helyett valamilyen kivehető, vagy rögzített fogszabályozó készülékkel meg tudjuk tartani, úgy jelentős lépést tehetünk a torlódás feloldása felé, illetve könnyíthetjük a majdani teljes rögzített fogszabályozós kezelést.
 6. Előreálló felső frontfogak
  A túlzottan előreálló felső metszőfogak nemcsak esztétikai hátrányt jelentenek, számos módon veszélyeztetik fogaink épségét. Sokszor akadályozzák az ajkak záródását, ezáltal az íny és a fogak szinte egész nap ki vannak téve a környezet viszontagságainak, kiszáradnak, szerkezetük megváltozik. Sokszor az íny gyulladással jelzi ezt a problémát. Az előreálló fogak gyakrabban szenvednek kisebb-nagyobb baleseti sérülést. Nem ritka a fogak nagymértékű letörése, ami akár gyökérkezeléshez is vezethet. Nagymértékben előreálló felső metszőfogak esetén javasolt már gyermekkorban beállítani a megfelelő tengelyállást, a fogakat hátradönteni, hogy ezzel is csökkentsük az esetleges balesetekből adódó sérülések valószínűségét. Használható készülékek: myofunkcionális trainer, tágítócsavaros lemez, D-gainer
Copyright © 2020 Dr. Szegedi Levente | Minden jog fenntartva.