Minden, amit a cumizásról tudni kell

Manapság a legtöbb csecsemő első életéveinek szerves részét képezi a cumizás. Egy ilyen apró eszköz is képes a természetes arc- és állcsontfejlődést a feje tetejére állítani. Mivel a nem megfelelő cumihasználat negatív hatásai akár már néhány hónapos életkorban is láthatóvá válnak, ezért kiemelten fontos tudni, hogy mire kell figyelnünk a cumi kiválasztásánál.

A cumizás élettana

A csecsemők táplálása születést követően általában 1 éves korig a legtöbb esetben anyamellről történik (a szoptatás elhagyásának ideje nagyon változó). Számos nemzetközi tanulmány leírta már a szoptatás pozitív hatásait. Amellett, hogy az anyatej az egyik legideálisabb táplálék csecsemők számára, a szoptatás a gyermek pszichés fejlődésére is jótékony hatással lehet. Az anya és gyermek közötti bensőséges kapcsolat megerősödésében is nagyon fontos szerepet játszik a szoptatás. Ha a gyermek valamilyen oknál fogva nem anyamellről táplálkozik, érdemes lehet az anya mellkasán töltött időt növelni. Az anyai mellkas önmagában is biztonságot, megnyugvást közvetít a csecsemő felé. A szoptatás a csecsemő számára táplálékot, és az anya jelenléte miatt nyugalmat, biztonságot jelent. Ezt használjuk ki, amikor a babáknak bizonyos helyzetekben cumit adunk. A cumit a legtöbb esetben a gyermekek megnyugtatására, elaltatására használják.

A cumizás kifejezetten ajánlott az első életévben, egyes kutatások szerint csökkenti a bölcsőhalál (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome) valószínűségét.

Mi is a fogszabályozó cumi?

Napjainkban gyakran látjuk a különböző cumik csomagolásán a „fogszabályzó cumi” feliratot. De mit is jelent ez? Fogszabályozós cumik használata esetén a kisbabák alsó és felső állcsontja megfelelő pozícióban van, ezáltal ezek a cumik nincsenek negatív hatással az állcsontnövekedésre (vagy nem olyan mértékben, mint a hagyományos cumik). A szájpad, íny és fogak természetes fejlődését támogatják.

A cumi használata során a babák szája ellaposodik, csakúgy, mint az anyamell esetében. A fogszabályozó cumik ezáltal a lehető legtermészetesebb módon utánozzák az anyamellről történő szoptatást, csökkentik a nyomást az babák ínyszövetén, és a fejlődésben/előtörésben lévő fogakon.

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a fogszabályzó cumik kevesebb fogszabályozási eltérést okoznak, mint hagyományos kialakítású társaik. Csökkent a cumizás miatt oly gyakran kialakuló nyitott harapások, disztálharapások és felső fogívszűkületek száma.

Természetesen fenti eltérések ellen a legjobb védekezés, ha 1 éves kor után felhagyunk a cumi használatával, függetlenül a cumi kialakításától.

A fogszabályzós cumi kialakítása

A fogszabályozó cumi kialakításában fontos eltérés található a hagyományos cumikhoz képest: a baba szájába kerülő szilikon minden esetben lapos csepp alakú! A fogszabályzós cumi legtöbb esetben szimmetrikus kialakítású, nincs alsó/felső oldala. Érdemes olyan cumit választani, ami a babák orrát nem érinti, nem irritálja. Ezek műanyag kerete fektetett 8-as alakú.

További fontos tényező, hogy a cumi erős, tartós, kiváló minőségű, orvosi használatra is alkalmas szilikonból készüljön, melyek BPA, DEHP (ezek káros vegyi anyagok) és latexmentesek. A szilikon sokkal ellenállóbb a korábban alkalmazott latexhez képest. Jól bírja a forró vizes fertőtlenítést, akár mosogatógépben is mosható.

A cumin mindenképp legyen egy gyűrű kialakítású fogantyú, mellyel a cumi gyorsan és könnyedén eltávolítható a babák szájából. Ez a biztonságos cumihasználat alapfeltétele.

Ajánlott cumik: Philips Avent, Curaprox Baby

Cumizás vagy ujjszopás? A kisebbik rossz

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a jobb (kevésbé rossz), ha gyermekünk cumizik, vagy ha az ujját szopja. Ha valamilyen oknál fogva választanunk kell, akkor a fogszabályozó cumi használatát helyezném előnybe. Egyrészt úgy gondolom, hogy erről a leszoktatási folyamat is valamivel egyszerűbb (sajnos az ujj ”mindig kéznél van”). Másrészt az ujjszopás hosszú távon nagyon súlyos arcfejlődési és fogszabályozási problémák kialakulásához vezet. Egy fogszabályzós cumi helyes használatával ez teljesen elkerülhető.

Tippek a cumizásról történő leszoktatáshoz

  • Nagyobb gyerekeknél finoman jelezzük, hogy cumira csak a kisbabáknak van szüksége, a nagyfiúk/nagylányok már nem cumiznak
  • A cumit közösen ajándékozzuk el pici babáknak (természetesen ez csak szimbolikus legyen, a már nem használt cumi végezze a kukában)
  • Használjuk ki a gyermekek számára fontos ünnepeket: vigye el a cumit a Mikulás, a Jézuska, vagy a nyuszi
  • Ajánljunk fel valamit a cumiért cserében. Egy ezer éve kiszemelt, vágyott ajándék jó ötlet lehet.
  • Jutalmazás a cumi elvétele, vagy a megszokott időben történő cumizás elmaradása esetén
  • A cumi elvétele fokozatos legyen, ne egyik napról a másikra történjen
  • Ne alkalmazzunk negatív megerősítést, a cumit ne kenjük be csípős/keserű krémekkel
  • Legyünk következetesek. Gyermekünk cumiját ne vigye el fél évente a Mikulás/Jézuska/nyuszi (majd valahogy újra előkerül). Az ajándékért elcserélt cumit szintén ne kapja vissza a gyerkőc, és főleg ne cseréljük el újabb és újabb ajándékokért. Ezekre az ismétlésekre még 1-2x talán szükség lehet, de figyeljünk, hogy ne essünk át a ló másik oldalára.
Copyright © 2020 Dr. Szegedi Levente | Minden jog fenntartva.