A bölcsességfogak kérdésköre

A bölcsességfogak örök kérdésként merülnek fel a fogszabályozó kezelések során. Napjainkban egyre többször látható csírahiány ezeknél a fogaknál, mely egyfajta evolúciós redukció eredménye, mivel ezeket a fogakat a mai modern táplálkozású ember nem használja, így fokozatosan eltűnik.

A bölcsességfogak eltávolítása a kezeléseim nagy részében indokolt. Sokszor a fogmozgatást könnyíti meg kihúzásuk (pl.: alsó vagy felső fogív hátravitele), máskor pedig a visszarendeződés ellen próbálunk védekezni az előtörési hajlamot nem mutató, impaktált (beragadt) bölcsességfogak eltávolításával. Jelenleg nincs egységes tudományos állásfoglalás arról, hogy a bölcsességfogak szerepet játszanak-e a fogvisszarendeződésben, torlódások újbóli kialakulásában. Ha ez motiválna bárkit is, nekem nincsenek bölcsességfogaim, korábban eltávolításra kerültek fentiek miatt.

Amennyiben a fog eltávolításához műtét szükséges, úgy érzéstelenítés után az adott területen lefejtik az ínyt a csontról, majd csontfúróval feltárják a bölcsességfogat. Sokszor a bölcsességfog feldarabolására van szükség, hogy minimális csontfúrással elvégezhető legyen a műtét. A fog kihúzása feszegetéssel és nyomás érzéssel jár, de fájdalommentes. Ezt követően az ínyt összevarrják a csont felett, és 5-7 napon belül a varratszedés is megtörténik.

A kép forrása: Dr. Márton Alpár

Tippek-trükkök-javaslatok, hogy minden zökkenőmentesen menjen:

  • Érdemes a foghúzás oldalán az arcot jegelni, jégzselézni, vigyázva arra, hogy nehogy túlhűtsük bőrünket.
  • A foghúzást követő 3-4 napban kerüljük a magvas ételek, tejtermékek és alkohol fogyasztását, ne dohányozzunk!
  • Felső fog eltávolítása után kerüljük az orrfújást néhány napig, majd utána is csak nagyon óvatosan végezzük!
  • 3-4 napig ne öblögessünk, nyálunkat nyeljük le! A szívó-öblögető hatásra a fog helyén lévő véralvadék sérülhet, kieshet, a szabaddá vált csontfelszín pedig könnyedén begyulladhat. 3-4 nap után Chlorhexidin tartalmú szájöblítőkkel (Corsodyl) óvatosan lehet öblögetni.
  • A foghúzás helyét már az első naptól puha sörtéjű fogkefével tisztítani kell!
  • Erőltessük a szájnyitást, ne hagyjuk, hogy szájzár alakuljon ki! Normál esetben a mutató-középső-gyűrűs ujjunk függőlegesen be kell férjen az alsó-felső metszőfogak közé!
  • Ne szenvedjünk, amennyiben szükségesnek érezzük, vegyünk be fájdalomcsillapítót az előírásoknak megfelelően!
  • Készítsünk be puha ételeket az első 2-3 napra!
  • Pihenjünk sokat, kerüljük 5-7 napig a sportolást!
  • Lehetőleg ne nyáron menjünk bölcsességfog eltávolításra, mert ilyenkor a meleg miatt nagyobb a szövődmények kialakulásának veszélye (gyulladás).

Számos profi szájsebész kollégával dolgozom együtt (Dr. Németh Diána, Dr. Márton Alpár), akik villámgyorsan és fájdalommentesen ki tudják húzni a makacs bölcsességfogakat. Ha érdekli Önt, nyugodtan keressen fel a megadott elérhetőségeken, és tovább irányítom hozzájuk.

Copyright © 2020 Dr. Szegedi Levente | Minden jog fenntartva.