Az örök kérdés: fogszabályozás foghúzás nélkül?

A mai napig fogszabályozó szakorvosi berkekben a legnagyobb viták a foghúzás szükségessége körül alakulnak ki. Számos előny és hátrány sorakozik mindkét oldalon, én a foghúzás nélküli fogszabályozást képviselem.

Félreértés ne essék, sajnos nem vagyok varázsló, és bizony vannak esetek, amikor nincs más választásunk, mint a fogeltávolítás, azonban ezeknek száma nagyon limitált az én praxisomban, és csak extrém esetekben indikálok foghúzást. A súlyosabb eltéréseket fogszabályozási miniimplantátumok és önligírozó fogszabályozó készülék segítségével oldom meg.

Miért gondolom, hogy a fogszabályozó kezelések zöme foghúzás nélkül kell történjen?

  1. Egészséges fogak eltávolításáról beszélünk, melyek fontos szerepet töltenek be a rágásban, beszédben, esztétikában, légzésben, vagy akár a jövőben fogpótlások készítésénél.
  2. A foghúzást követően az adott fog hiányában a fogív megrövidül, beszűkül. Ez beszűkíti a nyelv terét, és ezáltal a légutakra is negatív hatással van. A szűk fogív nem lehet esztétikus sem, ilyen esetben széles ajakzuggal találkozunk, és a kívánatos „12 fogas mosoly” helyett csupán „6 fogas mosoly”-ról beszélhetünk. Az összeesett fogívek nem támasztják alá megfelelően a szájüreget körülölelő lágyszöveteket, és ezáltal nagyon negatívan hatnak az öregedési folyamatokra. Az ajkak elvékonyodnak, a középarc beesik, a ráncok kifejezettek lesznek.
  3. A foghúzás utáni foghiány zárása fogszabályozó készülék segítségével nehéz feladat. A kezelés végére nagy kihívást jelent mind funkcióban, mind esztétikában megfelelő végeredményt kialakítani, harmonizáló középvonalakkal, szép mosollyal, tökéletes harapással. Számos nehezítő tényező léphet fel, ezért fontos a fogeltávolítás alapos átgondolása.
  4. A foghúzás jelentős pszichés megterhelés a páciensek számára, az ezzel járó stressz és fájdalom szükségtelen velejárója lehet a fogszabályozásnak, az esetleges – foghúzás közben fellépő – komplikációkról nem is beszélve (betört foggyökér, foghúzás utáni vérzés, fogmedernyúlvány gyulladás stb.).
  5. Számos tudományos kutatás bizonyította, hogy az esetek döntő többségében nem a páciensek fogai túl nagyok, hanem a fogív túlságosan szűk az adott méretű fogak számára. Az önligírozó fogszabályozókkal végzett tágítással elég helyet tudunk teremteni a különböző eltérések megoldására.
  6. Az önligírozó fogszabályozók és a használt fogszabályozó ívek óriási fejlődésen mentek és mennek át napjainkban is, lehetővé teszik számomra, hogy az eddig csak foghúzással megoldható eseteket foghúzás nélkül, a fogívek tágításával kezeljem.
  7. Munkám során megtapasztaltam, hogy a legtöbb általános harapási eltérés bizony megoldható foghúzás nélkül, és funkcióban, valamint esztétikában is megfelelő végeredményt tudok elérni. Nincs szebb a telt, széles mosolyoknál.

Fontosnak tartom tisztázni, hogy a fogszabályozásban napjainkban SINCS egységes vélemény vagy szakmai irányelv arról, hogy mely esetekben szükséges fogeltávolítást végezni a kezelés során, és melyeknél oldható meg az adott eset fogeltávolítás nélkül. Jómagam is indikálok fogeltávolítást kezeléseim során.

A Semmelweis Egyetemen Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikáján több ezer kezelés alatt álló pácienst láttam, és kezeltem jómagam is. Az így szerzett gyakorlati tapasztalataimból lehetőségem volt kialakítani saját nézeteim, melyek szerint a kezeléseim során fontos szerepet tulajdonítok az arcesztétikának, a gyönyörű, széles mosolynak, és a funkcióban is kiváló végeredménynek, mind a harapás, mind az izomegyensúly szintjén. Amennyiben lehetséges, igyekszem foghúzás nélkül végezni a fogszabályozó kezeléseket, ami pácienseim 95%-ánál kivitelezhető.

Copyright © 2020 Dr. Szegedi Levente | Minden jog fenntartva.