Miért NEM javaslom pácienseimnek az esztétikus rögzített fogszabályzó bracketeket – kerámia bracketeket?

Pácienseink felől egyre nagyobb az igény az esztétikus fogszabályzó készülékek használatára. Sokan szeretnének látványos eredményeket úgy, hogy közben maga a fogszabályzó alig látszik. Ez a folyamatos, páciensek felől érkező nyomás arra kényszerített a fogszabályzó készülékeket gyártó cégeket, hogy esztétikus bracketeket fejlesszenek ki.

Ezek legtöbbször kerámiából készülnek, de zafír, vagy szintetikus polimer is lehet az anyaguk. Anyaguknál fogva megváltoztatják a teljes fogszabályzás menetét, biomechanikáját.

A fogszabályzás során minden fogmozgás alapja a súrlódás

Ez a súrlódás kisebb mértékű fém bracketek és fém fogszabályzó ív között, mint fém fogszabályozó ív és kerámia bracket között. Nem is beszélve a különböző teflon bevonatú esztétikus ívekről, amelyek használatát óriási súrlódásuk miatt maximálisan elutasítom.

A fokozott súrlódás miatt a fogszabályzó kezelések során alkalmazott erők nagyobbak lesznek, jobban fájhat a kezelés, illetve lassulhat a fogmozgatás sebessége. Fenti hátrányok mérlegelése után úgy döntöttem, hogy amíg a piacon nem lesz elérhető egy magas elvárásaimnak megfelelő, a fém bracketekkel szinte teljesen megegyező tulajdonságú kerámia bracket, addig mellőzöm használatukat. Bonyolultabb eseteknél teljesen kizárom alkalmazásukat, mivel kerámia bracketekkel a fogak beállítása nehézkesebb és több időt vesz igénybe. Anyaguknál fogva törékeny, rigid bracketekről beszélünk, melyek sokszor elszíneződnek. Méretük sajnos a fém bracketekénél sokkal nagyobb, áruk pedig jócskán magasabb. A legtöbb kerámia bracket eltávolítása nehézkes, nagy erő kifejtésével lehet csak letörni a fogakról, ekkor pedig akár a fogak is sérülhetnek.

Miért szeretne többet kiadni olyasvalamiért, ami nem közelíti meg a kedvezőbb árú fém bracket tulajdonságait? Úgy gondolom, hogy aki mindenképp esztétikus készülékre vágyik, az inkább vegye fontolóba az Invisalign láthatatlan fogszabályozós kezelést, amivel már ugyanolyan eredmény érhető el, mint rögzített társaival. Sokan csak szemfogtól-szemfogig használnak kerámia bracketeket, mely megfelelő kompromisszum lehet, bár én ezzel a módszerrel sem szimpatizálok. Félreértés ne essék, a kerámia bracketek nagy múlttal rendelkeznek, és sokan alkalmazzák őket sikeresen, de az én elvárásaimnak jelenleg nem felel meg az általuk nyújtott teljesítmény.

Copyright © 2020 Dr. Szegedi Levente | Minden jog fenntartva.