Esztétika a fogszabályozásban

Sokan azt gondolják, hogy a fogszabályozó kezelések nagyon egyszerűek, csak a fogíveket kell „kiegyenesíteni”, és akinek szépen sorban állnak a fogai, az elégedett a végeredménnyel. A valóság ennél sokkal bonyolultabb, és a tökéletes mosoly kialakítása sok munkát és nagy szakértelmet kíván! Fontos, hogy minden fogszabályozó kezelést szakorvos végezzen, vagy felügyeljen! Ne feledjék, minden fogszabályozó szakorvos fogorvos, de ez fordítva már nem igaz! Csak hosszú tanulással töltött évek során válhat valaki fogszabályozó szakorvossá!

Az esztétikus mosoly kialakításához tehát megfelelő szakorvost kell választanunk, de mitől is lesz tökéletes egy mosoly?
  1. Mosolygásnál a felső metszőfogak 100%-a látszik. Még az is megengedhető, hogy 2-3 mm íny is láthatóvá váljon. Öregedésnél a felső ajkak megereszkednek, ezt fontos figyelembe venni már a kezelés elkezdésénél is, hogy a végeredmény ne csak a kezelés végén, hanem 10-20 év múlva is esztétikus legyen!
  2. A szép mosoly elengedhetetlen feltétele, hogy széles fogíveket hozzunk létre a kezelés során. Az ajakzug legyen fogakkal kitöltött, és ne legyen látható fekete háromszög az ajkak és a fogak között. Ezt nevezzük „12 fogas mosoly”-nak, vagy ismertebb nevén Hollywoodi mosolynak.
  3. A legtöbb fogszabályozás végén a felső metszőfogak egyenesen vannak beállítva, és a szemfog – kismetsző – nagymetsző éle egy egyenes vonalra fekszik. Ez a fogbeállítás esztétikailag kedvezőtlen, túlságosan mesterségesen hat, sokan egy fogpótláshoz hasonlítják. Tom Pitts protokolljait követve elérhető, hogy a fogak éle egy görbét alkosson, ami tökéletesen követi az alsó ajak görbületét. Ez a legesztétikusabb mosolyok kulcsa!
  4. Az utolsó tényező, hogy metszőfogaink megfelelő tengelyállásúak legyenek. Amennyiben előre vagy befelé dőlnek, úgy nem megfelelően esik rájuk a fény, és nem lesznek esztétikusak. Kedvező tengelyállás alatt azt értjük, amikor a mindenkori merőlegessel szinte párhuzamos a metszőfogak külső felszínére fektetett egyenes, tehát szemből a legnagyobb felületet látjuk a fogból. Ilyenkor látszódnak a fogak a legfehérebbnek, és egészségesebbnek.
Copyright © 2020 Dr. Szegedi Levente | Minden jog fenntartva.