Láthatatlan fogszabályozás

A modern fogszabályozásban is egyre nagyobb szerepet kap a digitális technika. A digitalizáció során előtérbe kerültek olyan fogszabályzó kezelések, amelyek eddig nem, vagy csak nehezen voltak megvalósíthatók. Ide tartoznak a láthatatlan fogszabályozók. Ezeket nagyjából az 1980-as évektől használják a fogszabályozásban.

Igazán híressé az 1997-es Align Technology nevű cég tette, amely létrehozta az Invisalign láthatatlan fogszabályzót. Óriási marketing dömpingbe kezdtek, és rengeteg páciens sikeres kezelését vitték véghez. Ezt a technikát később sokan próbálták meg alkalmazni, ebből rengeteg további termék keletkezett (Clear Aligner, Clearsmile, Happysmile stb.). Míg az Invisalign készülékkel szinte minden eset hasonlóan megoldható, mint rögzített fogszabályzóval, addig ezekkel a vetélytársakkal inkább csak egyszerűbb, esztétikai jellegű kezeléseket végzek.

A hazai láthatatlan fogszabályozással foglalkozó fogtechnikai laboratóriumok közül a Happysmile láthatatlan fogszabályzóval voltam a legjobban megelégedve, ezért már több, mint 3 éve csak az ő készülékeiket használom. Leggyakrabban a Happysmile fogszabályzót enyhe vagy közepes felső, vagy alsó torlódások gyors rendezésére alkalmazom, a kezelési idő általában 4-8 hónap.

Mi is a láthatatlan fogszabályozó?

Nem más, mint egy digitális technika segítségével, speciális szuperrugalmas átlátszó mélyhúzott fóliából készült fogszabályzó készülék.

Az Invisalign láthatatlan fogszabályzó egy költséges, ám hihetetlenül magas minőségű készülék, mellyel gyakorlatilag nincs lehetetlen, csupán a kezelőorvos tapasztalata szab határt a tökéletességnek. Hazánkban egyelőre kevesen használják ezt a technikát, jómagam is az Invisalignnal történő kezeléseket Dr. Csiki Péter szakmai vezetésével végzem, aki hazánkban elsőként kezdte el használni a rendszert. A láthatatlan (Invisalign, Happysmile) fogszabályzásban több, mint 18 évnyi tapasztalattal rendelkezik.

Hogyan készül a láthatatlan fogszabályozó?

Amennyiben a konzultációs alkalom után valaki láthatatlan fogszabályozót szeretne, úgy alsó-felső precíziós lenyomatot veszünk viaszharapással, vagy ideális esetben intraorális scanner segítségével digitális lenyomatot készítünk. Ezután a lenyomatokat elküldjük a fogszabályozót készítő fogtechnikai labornak, és leírjuk az instrukciókat. Megmondjuk, hogy melyik fogat hogyan, milyen irányba mozgassák.

A fogtechnika a kapott lenyomatot gipsszel kiönti, majd digitalizálja (intraorális scan esetén erre nincs szükség) és integrálja a láthatatlan fogszabályzó tervező programba. Beállítja a fogorvosi instrukciók alapján a fogak helyzetét, egymáshoz való viszonyát és a harapást. A program ezt követően a kiindulási és végállapot közötti átmenetet felosztja, megadott maximum értékek alapján. Egy fog pl.: 0.25 mm-nél nagyobb mértékben nem mozgatható pontosan egy sínnel. Ha egy fogat pl.: 0.5 mm-rel kell mozgatni, akkor ahhoz 2 db egymást követő sín szükséges.

Minél több fogon, minél bonyolultabb mozgatásokat végzünk, annál több láthatatlan fogszabályzó sínre lesz szükségünk a végeredmény eléréséhez. A lényeg tehát, hogy a kiindulási állapotból megadott számú, egymásra épülő sínnel jutunk el. A kész kezelési tervet egy videó formájában a fogtechnika visszaküldi a kezelőorvosnak, hogy újra átvizsgálja. Amennyiben minden megfelelő, úgy a kezelőorvos kérheti a fogszabályzó készülék elkészítését. Ilyenkor a fogtechnikai laborban háromdimenziós nyomtatással kinyomtatják az egymás után következő, kívánt végeredményhez egyre közelebb lévő mintákat, majd ezekre egy vákumfóliázó segítségével ráhúzzák a szuperrugalmas anyagú mélyhúzott láthatatlan fóliát. Ezt körbe vágják, polírozzák, és el is készült a láthatatlan fogszabályozó sor. Fontos megjegyezni, hogy maga a fogszabályzó még sehol sem (!) készül háromdimenziós nyomtatással, csak a minta, amire ezt adaptálják, elkészítik!

A láthatatlan fogszabályzó kezelés elkezdése

Ha mindennel készen vagyunk, akkor indulhat a láthatatlan fogszabályozós kezelés (Invisalign/Happysmile)!

Mivel az ilyen kezelések 90%-ánál attachmenteket alkalmzunk, és szükséges interproximális redukció végzése is, ezért hasonlóan történik a folyamat, mint rögzített fogszabályzó esetében:

  1. A fogakat alaposan letisztítom egy erre a célra kifejlesztett, puha sörtéjű kefével. Általában nem használok fogkrémszerű polírozó pasztát, hogy a fog felszínére véletlenül se kerüljön a ragasztóanyag kötési erősségét csökkentő tényező. A tisztítás sok vízzel történik, majd utána vízzel is átmosom a fogakat, fogközöket.
  2. Behelyezek egy szájterpesznek nevezett eszközt, aminek segítségével távol tartom a fogaktól az ajkakat és az orcát. Fontos, hogy a fogak külső felszíne megfelelően izolálva legyen a lágyrészektől, nyáltól. Ragasztás közben ezek nem érintkezhetnek a fogfelszínnel, ellenkező esetben ragasztási hiba léphet fel. Nyugalom, a szájterpesz sokkal kényelmesebb, mint amilyennek látszik.
  3. A fogak felszínének előkészítését azok savazásával folytatom. Ez kék színű, gélszerű magas koncentrációjú ortofoszforsavval történik, nagyjából 30 másodpercen át. Ugyanezt használjuk fogtömések készítésénél is. A folyamat lényege, hogy a fogzománc külső néhány milliméterét felérdesíti, porózusabb szerkezetűvé teszi, ezáltal megnöveli a ragasztóanyag kötési felszínét, erősségét. A savazott fogfelszín általában ugyanakkora méretű, mint a felhelyezett attachment. Az esetlegesen „túlsavazott” területek 1-2 óra múlva a nyál ásványianyag tartalmából 100%-osan helyreállnak. A savat alaposan lemossuk és elszívjuk, majd a fogfelszíneket levegővel szárazra fújjuk. Rögzített fogszabályozó készülék ragasztásának kihagyhatatlan lépése.
  4. A megsavazott fogfelszínekre kis ecsetelő pamaccsal egy „bond”-nak nevezett anyagot viszek fel. Levegőt fújok rá, majd fogászati polimerizációs lámpával megvilágítom, hogy a bond megkössön (egyesek ezt a lépést kihagyják, nem feltétlenül szükséges bracketragasztás során). Mi is a bond szerepe? Egy nagyon vékony réteget hoz létre a fogzománcon. Gyakorlatilag úgy fogható fel, mint egy köztes réteg a ragasztóanyag és fogzománc között. Ez a közvetítő, amely a fogzománc réseibe behatol, és a másik oldalról pedig a ragasztóanyaggal is kapcsolatba kerül.
  5. A fogtechnika által készített sablon segítségével felragasztom az attachmenteket. Ezek egy átvivő sín segítségével készülnek. Az átvivő sínben látható attachment formát folyékony tömőanyaggal, vagy bracket ragasztóval töltöm mag, majd a sínt a fogakra helyezem, és nyomást gyakorlok a területre, miközben az asszisztensem polimerizációs kék fénnyel megvilágítja a területet. Ekkor a tömőanyag/ragasztó megköt, és a foghoz rögzül. Az átvivő sínt eltávolítom, viszont az attachment a fogon marad. Az attachment tökéletes formájú és méretű lesz, biztosítva ezzel a fogszabályzó pontos illeszkedését.
  6. Elvégzem a szükséges helyeken az interproximális redukciót. Az eljárás teljesen fájdalommentes!
  7. Felpróbáljuk a fogszabályzót, elmondom a mindennapi hasznos tanácsokat, instrukciókat, fényképeket készítünk, és készen is vagyunk!

Mi zajlik a kontrollok során?

A rögzített fogszabályozóval ellentétben a kontrollok hossza igen rövid (kb. 15 perc). Ilyenkor megnézem, hogy minden a terv szerint halad-e, és átadom a sorban következő síneket. Ha szükséges homokfúvást végzek, majd fényképezés után megbeszéljük a következő kontroll időpontját. A kontrollok 4-6 hetente történnek.

Élet láthatatlan fogszabályozóval

A láthatatlan fogszabályzó sínekkel az élet valamelyest egyszerűbb és kényelmesebb, mint rögzített társaival, függetlenül attól, hogy Invisalign vagy Happysmile kezelést választunk. A síneket a nap 24 órájában hordani kell, csak fogmosáskor és étkezéskor vehetők ki! A hordási idő csökkenésével a fogmozgatás sebessége és pontossága is csökken. Egy sínt 2 hétig kell hordani, majd léphetünk a sorban következő sínre. Fontos az idő betartása, túl gyors síncsere esetén a komplikációk valószínűsége ugrásszerűen megnő! Ne akarjuk felgyorsítani a folyamatot! Az egyes szakaszok egymásra épülnek, ha az egyik sínt nem hordtuk megfelelően, akkor a következő sín nem fog jól illeszkedni. Ilyenkor tovább kell hordani az aktuális sínt és a tovább haladást késleltetni kell!

Mivel a láthatatlan fogszabályzók is ugyanazt az elvet használják fel a fogmozgatáshoz, mint rögzített társaik (folyamatos, enyhe erőleadás), a sínes fogszabályozás során is előfordulhat fogérzékenység, ez azonban jóval enyhébb, mint rögzített fogszabályozóval. Ez a kezelés elkezdésénél, illetve a síncseréknél érezhető.

A fogszabályozóval enni-inni tilos, kizárólag víz fogyasztása megengedett. Amennyiben valamilyen cukros italt iszunk, vagy eszünk, a fogszabályozót ki kell venni, majd ha végeztünk, alapos fogmosás után szabad csak visszahelyezni! Ellenkező esetben a fogak könnyen elszuvasodhatnak, hiszen a sín alatti területek öntisztulása minimális, a fogak ilyenkor a sín alatt egy cukros környezetben „áznak”.

Az elhasznált síneket meg kell őrizni a kezelés végéig!

Az alignerek bár rugalmas anyagból készülnek, vigyázni kell rájuk. Nem szabad zsebben hordani, nyáron a napon hagyni, illetve féltve őrizzük a kutyánktól, és nehogy hagyjuk az éttermi pincérnek, hogy a szalvétával együtt elvigye! Mindre volt már példa, többször is! :)

A láthatatlan fogszabályozó tisztítása

A fogak tisztításán kívül a fogszabályzót is tisztán kell tartani! Ez hideg víz és fogkefe segítségével kiválóan elvégezhető. Kapható külön láthatatlan fogszabályzókhoz készült tisztító tabletta is (pl.: Invisalign Crystals), mely kellemes illatot is ad a higiéné mellé. Ne használjunk a tisztítás során melegvizet, mert hatására a fogszabályozó deformálódhat!

Lehet-e láthatatlan fogszabályzója gyermekemnek?

A láthatatlan fogszabályozás gyermekek számára is elérhető. Az Invisalign Teen segítségével lehetőségek tárháza nyílt meg előttünk! A tapasztalatok alapján a gyerkőcök sokkal jobban kooperálnak egy láthatatlan készülék esetén, mint a klasszikus kivehető-éjszakai fogszabályozókkal. A gyermekkori, vegyesfogazatban történő sínes kezelés jellemzője, hogy a síneket sokszor a fogváltás miatt is cserélni kell. Ha egy tejfog kiesik, és a megfelelő maradófog elkezd nőni, úgy a sín nem fog illeszkedni, cserélni szükséges. Napjainkban még keveset használt, de nagyon modern és célravezető gyermekkori fogszabályzó eszköz a láthatatlan fogszabályozó!

Copyright © 2020 Dr. Szegedi Levente | Minden jog fenntartva.