A Pitts21 passzív önligírozó rendszer

A rögzített fogszabályzó készülékeket két nagy csoportba sorolhatjuk. Az egyik a konvencionális fogszabályozók, a másik az önligírozó készülékek csoportja. Az önligírozó fogszabályzók lehetnek továbbá aktív vagy passzív önzáró rendszerűek.

Magánrendeléseimen kizárólag a legújabb passzív önligírozó fogszabályozókkal (H4, Pitts21 – Orthoclassic) dolgozom. A fent említett rendszerek közül ezek adják le a legkisebb erőt az egyes fogmozgatások során (a konvencionális rendszernél több százszor (!) kisebb erővel mozgathatjuk velük a fogakat).

A technika nem újkeletű, már 1933-ban is alkalmazták, ám csak a 2000-es évek elején, egy igen agresszív marketing tevékenység után vált felkapottá. Manapság legtöbben DAMON rendszerként ismerik, mivel ez a márka (ORMCO) zúdította rá lehengerlő reklámáradatát a fogszabályozó szakorvosokra, és a páciensekre. Csábítóan hangzott hirdetéseik során a rövidebb kezelési idő, foghúzás nélküli fogszabályozás, kevesebb kontroll időpont, kisebb fájdalomérzet, rövidebb rendelőben töltött idő stb. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a készülék sem csodaszer, és bizony a biológiai határokat tiszteletben kell tartani, ám mind a mai napig a legjobb, legmodernebb készülékek a passzív önzáró fogszabályozók.

Mi az önligírozó, vagy ismertebb nevén DAMON technika lényege?

A rögzített fogszabályzó készülékkel zajló kezelések biomechanikájának alapja a súrlódás. A súrlódás nem más, mint két felület között, az elmozdulás ellen fellépő erő. A súrlódás az ív-bracket-rögzítő elem (gumi, önligírozó fogszabályozók esetében a záró ajtó) között lép fel. A hagyományos fogszabályozó készülékeknél egy gumi vagy fém ligatúra segítségével szorítjuk bele az ívet a bracketbe. Így óriási erők lépnek fel. Az általam használt passzív önligírozó fogszabályozók esetében ez nem történik meg. Az ívet a bracketbe gyakorlatilag egy ajtó segítségével bezárjuk, és a kezelés kezdetén alkalmazott vékony, kör átmetszetű ívek gyakorlatilag lötyögnek a bracketekben. Ekkor a súrlódás minimális.

A fogszabályzó kezelések célja, hogy az alkalmazott erők sosem haladják meg azt a küszöbértéket, amit a lágyrészek (ajkak, orca, nyelv) kompenzálni képesek. Ez az alapja a tökéletes, harmonikus fogívek kialakításának, ahol a kezelés végére nemcsak szépen állnak a fogak, de a pozíciójuk egyensúlyban van a környező lágyrészekkel is (izom-, kötő-, zsírszövet). Az így elért eredmény jóval stabilabb, mintha a fogakat óriási erők használatával (hagyományos technika) sokszor nem megfelelő pozícióba mozgatjuk.

Az önligírozó technikánál négy elem használatával érhetjük el a legmagasabb szintű kezelést.

  1. A megfelelő, pontos, precíz önligírozó fogszabályozó kiválasztása. Jelenleg a rögzített fogszabályozó készülékek közül kizárólag a Pitts21 és H4 bracketek készülnek 0.001 inch toleranciával, az összes többi gyártó 0.003 inch hibahatárral dolgozik. Ez nagyon minimálisnak tűnhet, de a 100%-os végeredményt megcélzó munkám nagyban segíti. Jómagam is maximalista vagyok, és szeretek olyan cégekkel együtt dolgozni, akik szintén erre törekednek.
  2. A kezelés során az első naptól (!) intermaxilláris gumihúzásokat alkalmazok. Ezek az alsó és felső bracketeket összekötő rugalmas gumik meggyorsítják és pontosítják a munkám. Segítségükkel már a fogívek formálása közben elkezdhetjük harmonizálni a harapást is, továbbá a gumik megfelelő beállításával (melyik fogról melyik fogra akasztjuk) megakadályozhatjuk a nem kívánt fogmozgásokat.
  3. Szintén a fogszabályozó felhelyezésének napján harapásemelőket ragasztok fel a fogakra. Ezek kék, vagy fogszínű anyagból készült blokkok, melyek megakadályozzák, hogy az alsó-felső fogsor érintkezzen. Ha harapásemelőt alkalmazunk, kicsi a ráharapásból eredő bracket leesés valószínűsége, valamint csökken a kezdeti fogmozgatás miatt kialakuló fájdalomérzet, mivel a két fogív tulajdonképpen nem érintkezik, csak a harapásemelőn. A harapásemelő a két fogív eltávolításával meggyorsítja a fogmozgatást, illetve segíthet egyes harapási eltérések korrigálásában is (nyitott harapás, disztálharapás).
  4. Az utolsó, elem a megfelelő minőségű fogszabályozó ív kiválasztása. Az erőleadás beállításának kulcsa a legjobb minőségű ívek használatában is rejlik. Az Orthoclassic által gyártott speciális, alakmemóriával rendelkező, hőre aktiválódó fogszabályozó ívek jelenleg a top fogszabályozó ívek közé tartoznak. Az önligírozó technikában nagyon fontos a megfelelő, széles ívforma választása. A széles ívek segítségével a fogívben jelentős tágítás végezhető, és így hely teremthető a különböző eltérések kezelésére (torlódás, keresztharapás stb.).

Szeretném hangsúlyozni, hogy a hagyományos technika több száz éve sikerrel alkalmazott módszer, és jómagam is nagyon sok pácienst kezeltem és jelenleg is kezelek ezzel a rendszerrel. A megfelelő használati alapelveket szem előtt tartva ezzel a fogszabályozóval is szép mosolyokat varázsolhatunk. Mint mindenhol, a fogszabályozásban sem csak az alkalmazott eszközökön múlik a siker, hanem a kezelőorvos tapasztalatán, tudásán is, viszont egész egyszerűen úgy gondolom, hogy a mai fogszabályozás csúcsát a passzív önligírozó készülékek képviselik, ezért dolgozom az általam legjobbnak tartott Pitts21 és H4 fogszabályozókkal.

A Pitts21 passzív önligírozó rendszer

A jelenlegi rögzített készülékes fogszabályozás egyik legmodernebb képviselője a Pitts21 passzív önligírozó fogszabályozó. Miért használom kizárólag ezt a rendszert, illetve ennek elődjét (H4)? Az összes jelenlegi rögzített fogszabályozót gyártó cég .003’ (inch) toleranciával dolgozik, míg a Pitts21 és H4 készülékeket gyártó Orthoclassic tolerancia határa .001’ (inch). Ez elsőre jelentéktelennek tűnhet, ám a pontos, gyors fogmozgatásokhoz elengedhetetlen, hogy az alkalmazott rendszer is precíz legyen.

A Pitts21 és H4 rendszereket Tom Pitts javaslatai alapján készítették el. Az alap filozófiája az volt, hogy minél rövidebb idő alatt, foghúzás nélkül hozzon létre gyönyörű, „12 fogas” mosolyokat. Tom Pitts nem csak egy eszközt adott a kezünkbe, hanem mai napig aktív oktató-kutató munkájával segít minket abban, hogy a legszebb mosolyokat varázsoljuk pácienseink arcára. Ez az első önligírozó fogszabályzó, mellyel már kezelés első pillanatától kezdve mindhárom dimenzióban kontrollunk van a fogmozgatások során. Köszönhetően az új technikáknak, a többi bracketrendszerhez képest akár 4 hónappal korábban is befejezhető a kezelés. Az esetek döntő többségében elkerülhető a foghúzás, továbbá nincs szükség kiegészítő készülékekre (pl.: szájpad tágítók, headgear).

Copyright © 2020 Dr. Szegedi Levente | Minden jog fenntartva.