Fogmosás fogszabályozóval

A fogszabályozó kezelések talán legkritikusabb pontja a megfelelő szájhigiéné kialakítása. Bizony nem egyszerű az alapos fogmosás rögzített fogszabályozóval a szánkban, azonban a helyes technika elsajátításával észrevétlenül válik napi rutinunk szerves részévé.

Ismertetem azokat az eszközöket, amelyekkel elérhető a tökéletes szájhigiéné:


 1. Fogkefe

  Hagyományos, külön fogszabályozási célra kialakított fogkefét ajánlok, sűrű sörtékkel. Ezek a fogkefék vékony kivágást tartalmaznak a bracketek számára. Mivel a fogszabályozó miatt a fogkefék sörtéje hamarabb sérül, ezért havonta ajánlatos fogkefét cserélni. A havi cserék miatt nem ajánlom elektromos fogkefék használatát, mert a kezelés végére a drága pótfejek óriási kiadást jelenthetnek. Természetesen amennyiben valaki így is az elektromos fogkefét választaná, úgy ezeknél is megtalálhatók speciális fogszabályozóhoz készített pótfejek. Ajánlott fogkefék: Curaprox Ortho Ultra Soft (manuális), vagy Philips Sonicare (elektromos).

 2. Fogköztisztító kefe

  A rögzített fogszabályozó készülék tisztántartásának legfontosabb eleme. Segítségével a bracketek közötti területet is elérjük, a fogszabályozó ív alatt is képesek vagyunk megtisztítani fogainkat. Mivel nevével ellentétben jelen esetben nem a fogközök tisztítására használjuk, ezért vastagabb, szélesebb termékeket ajánlok. Fontos, hogy emellett alkalmazzunk vékony fogköztisztító keféket is, melyekkel a fogaink közötti területeket hatékonyan tisztíthatjuk!

 3. Szájzuhany

  Megértem, hogy az embernek nincs ideje minden étkezés után fogköztiszító kefét használni, fogselymezni stb, így a fogmosás mellé napközbeni használatra szájzuhanyt ajánlok. Segítségével a fogszabályozó köré ragadt ételek gyorsan és hatékonyan eltávolíthatók, és nem alakul ki olyan mértékű lepedék a fog felszínén, mintha több órára a fogon maradna. Nem helyettesíti sem a fogmosást, sem pedig a fogköztisztító kefék használatát, de a rohanó hétköznapokban jó alternatíva lehet a szájhigiéné növelésére. Tölthető bele szájvíz is. További előnyös tulajdonsága, hogy az önligírozó fogszabályozók üregének tisztítására is képes, így itt sem szaporodnak el a kórokozók (ez sokszor kellemetlen szájszagot eredményez). Ajánlott szájzuhany: Philips Airfloss (elektromos, vezeték nélküli, hordozható szájzuhany)

 4. Szájvíz

  Mérsékelt szájvíz használat a fogszabályozás ideje alatt is javasolt. Ajánlatos heti 2-3 alkalommal alkoholmentes szájvízzel alaposan öblögetni, legalább 30 másodpercig. A szájvíz a szájzuhany vízadagolójába is tölthető, kiváló tisztítóhatást érhetünk el vele. A szájvíz sem helyettesíti a megfelelő fogmosást, a fogak felszínéről a lepedéket NEM távolítja el. Kizárólag a száj baktériumflóráját változtatja kedvező irányba, illetve a fogak felszínét teszi ellenállóbbá a fogszuvasodással szemben. Ajánlott szájvíz: Listerine Zero termékek (alkoholmentes).

 5. Fogselyem

  Kizárólag az elülső metszőfogak közötti terület tisztán tartására javaslom a fogselyem használatát. A többi területen vékony fogköztisztító kefével váltjuk ki, ami alaposabb és biztonságosabb tisztításhoz vezet. Fogszabályozóval élő pácienseimnek superfloss nevű fogselymet javaslok, aminek vége enyhén merevített, ezért bevezethető a fogszabályozó ív alá, ezáltal a fogak közé.

 6. Plakkfestő tabletta

  A plakkfestő tabletta a tökéletes szájhigiéné kialakításához segíti hozzá pácienseim. Elsősorban a fogszabályozó kezelés megkezdése előtt, illetve elején javaslom használatát. Alapos rutinszerű fogmosás után egy tablettát el kell szopogatni, és a tablettából kioldódó festékanyag megszínezi a lepedékesen maradt felszíneket. A halványabb szín frissebb, a sötétebb szín régóta kialakult lepedéket jelez. Megmutatja pácienseimnek, hogy mely területeken kell jobban odafigyelniük a fogmosásra. Használatát erősen javaslom, függetlenül attól, hogy valakinek van-e bármilyen fogszabályozó készüléke, vagy sem.

Copyright © 2020 Dr. Szegedi Levente | Minden jog fenntartva.