Allergiás vagyok, lehet fogszabályzóm?

Egyre többször számolnak be pácienseink olyan ritka allergiáról, amely a fogszabályozás menetét megnehezíti, vagy akár ellehetetleníti. Mi is az allergia? Allergia esetén túlzott immunreakció jön létre olyan anyagok ellen, amelyek normális esetben semmiféle immunválaszt nem váltanak ki. Lényegében a védekezőrendszer hibás, fokozott működése okozza az allergiás kórképeket. Mivel az allergia idegen anyagok ellen jön létre, ezért nem autoimmun betegség, hiszen ott a szervezet saját maga ellen indít immunreakciót.

Az allergia ismeretlen eredetű megbetegedés, egyesek szerint okozhatja genetikai hajlam, dohányzás, szennyezett városi levegő, túlzottan „steril” környezet stb. Tünetei leggyakrabban tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés.

Fogászati szempontból jelentős tünetek: ekcéma, csalánkiütés, ödéma (a szövetek duzzanata, vizenyő), fémes szájíz, nyelv zsibbadás, égő érzés a szájüregben, piros foltok a nyálkahártyán, rejtélyes göbök, ínygyulladás tökéletes szájhigiéné mellett.

A fogszabályozásban használt anyagok közül allergizálhat a bracketekben, ívekben lévő nikkel, a viaszokban lévő mentol, a kivehető fogszabályzók zömét alkotó akrilát és az intermaxilláris- és füzérgumik anyaga, a latex is. Szerencsére nincs olyan fogszabályzó alkotóelem, ami ne lenne helyettesíthető valami más anyaggal. Nikkel allergia esetén lehetőségünk van nikkelmentes bracketek használatára. Ilyenkor valamilyen esztétikus (kerámia) bracketet használunk, de ismertek aranyból készült tappancsok is. Talán az íveknél a legnagyobb érvágás, hogy nem használhatjuk a szuperrugalmas nikkel-titánium íveket. Ezeket speciális, sajnos kevésbé flexibilis, nikkelmentes titán-molibdén ívekkel helyettesíthetjük. Akrilát allergia esetén megpróbálhatjuk a különböző szilikonból készült myofunkcionális trainerek alkalmazását. Az intermaxilláris és füzérgumiknál is megjelentek latexmentes változatok. Ezek hátránya, hogy a latexet tartalmazókhoz képest hamarabb elfáradnak, ezért érdemes gyakrabban cserélni őket, továbbá erőleadásuk nem olyan egyenletes.

Fontos megjegyezni, hogy ezeknek az allergiás megbetegedéseknek a valószínűsége elenyészően kicsi, talán a latex allergia a leggyakoribb, ami nem igazán befolyásolja a kezelés menetét. A legveszélyesebb a nikkel allergia, viszont eddigi pályafutásom során még csak nem is hallottam olyanról, hogy valakinek nikkel allergia miatt kellett megszüntetni a kezelését. Nem szükséges tehát nikkel allergia tesztvizsgálat a rögzített fogszabályozó felhelyezése előtt. Amennyiben valakinek sokféle fémre van allergiája, és meg szeretné nyugtatni magát a kezelés előtt, úgy lehetőség van „próbaragasztásra”, amikor 1-2 fogra helyezünk fel csak bracketet. Amennyiben allergiás reakciók jelentkeznek, úgy a nikkel allergia gyanúja beigazolódott, ellenkező esetben a fogszabályozó kezelés előtt nincs akadály.

Copyright © 2020 Dr. Szegedi Levente | Minden jog fenntartva.